Date generale: Alanya este o statiune pe litoralul Marii Mediterane al Turciei, care face parte din provincia Antalya, la 120 km de orasul Antalya. Populatia orasului (impreuna cu suburbiile) e de cca 400 mii de locuitori. Populatia este aproape in intregime de origine Anatoliana, dar traiesc alaturi de aproape 10 mii de locuitori europeni , cu o prezenta in continua crestere in viata orasului si a economiei acestuia. Gratie pozitiei sale natural strategice intr-o peninsula mica din Marea Mediterana , sub muntii Taurus, Alanya a fost o fortareata locala pentru multe imperii din Mediterana, incluzand imperiile Ptolemaic, Roman, Bizantin si Otoman. Climatul relativ moderat din Mediterana , atractiile naturale, si mostenirea istorica face din Alanya o destinatie foarte populara pentru turisti, si reprezinta 9% din sectorul turistic al Turciei. Turismul a inceput inca din 1958 sa se dezvolte in industria dominanta a orasului,ducand la o crestere a populatiei orasului. In Alanya sunt organizate anual evenimente sportive de sezon si festivaluri culturale. Orasul a fost condus inca din 1999 de acelasi primar, Hasan Sipahioğlu .
Nume: Orasul si-a schimbat conducerea de multe ori pe parcursul secolelor, lucru care s-a reflectat si in numeroasele denominari pe care le-a primit. Alanya a cunoscut prima data in latina cu termenul de "Coracesium", sau cu termenul grecesc "Korakesion", insemnand "orasul strategic " sau "orasul proeminent". Sub conducerea imperiului Bizantin a devenit cunoscut sub numele de Kalonoros sau Kalon Oros, care insemna "frumos" sau "munte fin/frumos", in greaca. Poporul Seljuk a redenumit orasul Alaiye, un derivat de la numele sultanului Alaeddin Keykubad. In secolele XIII, XIV, negutatorii italieni au numit orasul Candelore sau Cardelloro. La vizita sa din 1935, Mustafa Kemal Ataturk a introdus orasul in alfabetul nou cu numele de Alanya .
Comertul in regiune a fost influentat in mod negativ de dezvoltarea unei rute oceanice din Europa, pe langa Africa si pana in India, iar registrele de taxe de la sfarsitul secolului al XVI-lea arata ca Alanya nu a reusit sa se impuna ca centru urban. In 1571, otomanii au desemnat orasul ca fiind parte din provincia nou cucerita, Cipru.Cucerirea a diminuat si mai mult importanta economica a portului. Turistul Evliya Çelebi a vizitat orasul in anul 1671/ 1972, si a scris despre conservarea castelului Alanya, dar si despre ruinarea suburbiilor din Alanya. Orasul a fost reabilitat in 1864 sub numele de Konya, si in 1868 sub numele de Alanya, asa cum este si astazi. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, au fost construite numeroase vile de catre nobilii otomani, si constructii civile de catre conducatorii Karamanid. Prezenta banditilor a devenit obisnuita in Alanya la mijlocul secolului al XIX-lea. Dupa Primul Razboi Mondial, Alanya a fost in mod nominal impartita in 1917, prin Tratatul de la St Jean de Maurienne Italiei, inainte de a reveni Turciei in 1923, dupa Tratatul de la Lausanne. Ca si alte orase din aceasta regiune, Alanya a avut mult de suferit dupa razboi si in urma migratiei populatiilor, care se practica in Turcia, cand majoritatea populatiei crestine din oras s-a restabilit in Nea Ionia, langa Atena. Recensamantul otoman din 1893 a aratat numarul grecilor din oras, 964 dintr-o populatie totala de 37.914 mii. Turismul in regiune a inceput printre turcii care au venit in Alanya in anii 1960 pentru proprietatile curative invocate ale pesterii Damlatas, iar mai tarziu, facilitarea accesului de catre aeroportul Antalya , a facut posibila dezvoltarea orasului intr-o statiune internationala. Cresterea masiva a populatiei din anii 1990 a fost un rezultat al imigratiei in oras, si a dus la o modernizare rapida a infrastructurii.
Clima: Alanya are un climat relativ moderat continental-mediteranean. Bazinul mediteranean asigura venirea ploilor pe timpul iernii, vara fiind lunga, calduroasa si uscata, permitand ministerului de turism al Alanyei sa foloseasca sloganul "aici unde soarele zambeste" . Furtunile adesea aduc cu ele valuri uriase care se sparg aproape de tarm. Prezenta muntilor Taurus in imediata apropiere a marii, faciliteaza aparitia fenomenului de ceata , The presence of the Taurus Mountain in close proximity to the sea causes fog,in schimb se creaza curcubee vizibile in majoritatea diminetilor. Inaltimea muntilor creaza un efect extrem de interesant dat fiind ca se poate vedea frecvent zapada chiar si in zilele calduroase. Temperatura apei in Alanya are o temperatura medie de 21.4°C annual, cu o temperatura medie a lunii august de 27.9°C .
Educatie si Sanatate: 95% din populatia orasului stie sa scrie si sa citeasca, cu scoli publice, private, si Imam Hatip , si cu un raport student – profesor de aproximativ 1:24. Satele din zona rurala sunt totusi dezavantajate din punctul de vedere al numarului limitat de licee, in afara centrului orasului. Scoala primara Alantur , care s-a deschis in 1987, a fost construita si intretinuta sub initiativa turca "Construieste-ti Propria Scoala" , finantata de fundatia lui Ayhan sahenk , fondatorul Doğus Holding .
Cultura: Cultura din Alanya este o subcultura ca uneia mult mai extinse din Turcia. Pozitia sa la litoralul marii este optima pentru multe festivaluri anuale.Acestea includ Festivalul de Arta si Turism, care marcheaza deschiderea sezonului turistic incepand cu sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie. La polul opus este Festivalul International de Cultura si Arta , care are loc in prima saptamana a lunii octombrie, si este un eminent festival turcesc. Alte festivaluri regulate sunt Festivalul de Jazz Alanya, care se tine in prima saptmana din septembrie, incepand cu 2002. Festivalul de Jazz gazduieste cantareti de jazz care sustin o serie de concerte. Onat Kutlar, poet si scriitor , cat si fondator al Festivalului International de Film din Istambul s-a nascut in Alanya, la fel ca si actrita Sema Önür .
Economie: Industria turismului din Alanya aduce putin sub 1.1 miliarde de euro, asadar este industria principala. Zona este, de asemenea, cunoscuta pentru numeroasele livezi, in mod deosebit cele de lamai si portocali , si pentru recoltele mari de rosii, banane si castraveti. In ciuda locatiei sale, foarte putini oameni castiga din activitati maritime, iar pescuitul nu este o industrie majora. La inceputul anilor 1970,cand proviziile de peste se terminasera , a fost dezvoltat un sistem de acces prin rotatie, pentru a conserva acest sector. In 2007, locuitorii au protestat impotriva stabilirii unor lanturi mari de supermarketuri si magazine de haine, care isi deschisesera locatii in Alanya.
Orase infratite: Dupa conventia cu Talsi, Trakai si Keszthely din 2006, Alanya si-a crescut numarul de orase infratite la 8, 7 dintre ele facand parte din Uniunea Europeana.
In 2005 Alanya a aplicat in cadrul organizatiei internationale Orase Surori, pentru a se infrati cu alte orase din Statele Unite. Legatura cea mai semnificativa este cea cu Nea Ionia, unde s-au restabilit foarte multi crestini din Alanya, dupa Tratatul de la Lausanne din 1923.
|